Soti si sotii sub Cuvantul Lui Dumnezeu, Acoperamantul Duhului Sfant si al Maicii Domnului 

marți, 12 noiembrie 2013

La multi ani, dragi parinti milostivi!


Noiembrie, cea de a treia luna a anului bisericesc,  este o luna care parca mai mult decat alte luni, da tonul la comuniune si milostivire, dorind sa deschida larg usile inimilor noastre, pentru a-L primi in Decembrie, pe Pruncul Hristos.

Cu o denumire ce te duce cu gandul la a noua luna,  dar si la personalul "noi", luna noiembrie este luna in care oamenii parcurg zile de recunostinta si multumire pentru multele daruri primite de la Dumnezeu, printre care si prietenia.
Văd cerul Tău strălucitor de stele. O, cât eşti de bogat şi câte lumini ai! Prin razele îndepărtaţilor luminători mă priveşte veşnicia; sunt aşa mic şi neînsemnat, dar cu mine este Domnul şi pretutindeni sunt păzit de dreapta Lui cea iubitoare.
 
Slavă Ţie, pentru necontenita Ta purtare de grijă,
Slavă Ţie, pentru oamenii pe care pronia Ta mi i-a adus în cale,
Slavă Ţie, pentru dragostea rudelor, pentru dăruirea prietenilor,
Slavă Ţie, pentru blândeţea dobitoacelor care-mi slujesc,
Slavă Ţie, pentru clipele luminoase ale vieţii mele,
Slavă Ţie, pentru bucuriile limpezi ale inimii,
Slavă Ţie, pentru fericirea de a trăi, de a mă nevoi şi de a contempla,
Slavă Ţie, Dumnezeule, în veci!
Randurile de mai sus fac parte din Acatsitul de multumire - Slava lui Dumnezeu pentru toate! Purtare de grija, oameni, dragoste, daruire, prieteni, bucurie, fericire sunt doar cateva dintre cuvintele care ne duc cu gandul spre samarineanul milostiv.
Spre bucuria mea, cunosc multi samarineni milostivi. Multi dintre ei au in comun luna noiembrie: unii au trecut la cele vesnice in aceasta luna, altii s-au nascut in aceasta luna, altii isi serbeaza sfintii ocrotitori in aceasta luna si toti serbeaza, tot in aceasta luna, Intrarea in biserica a Maicii Domnului.

Dupa cum stiti, cele doua cununii din luna octombrie s-au savarsit in memoria parintelui Dumitru si a maicii preotese Maria Staniloae, la o data apropiata de data casatoriei acestora dar si de data la care parintele a plecat spre cele vesnice, acolo unde maica preoteasca il astepta.

Spre bucuria noastra, la Slujba Tainei Sfintei Cununii, au slujit frateste, parintele Atanasie Tanasache Costea si parintele Petre Comsa, aducandu-I pe Hristos si Maica Sa printre noi.

Spre si mai marea bucurie a noastra, cuvintele Mantuitorului, redate de Sfantul Apostol si Evanghelist Matei "Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor" au fost resimtite nu numai de catre cei care ii cunosc de mult pe dragii nostri parinti dar si de catre o prietena  care ii vedea pentru prima data,  afirmand ca a participat la o nunta precum cea din Cana  Galileii.

Spre bucuria nasei, ca intr-un frumos buchet  de flori, luna noiembrie reuneste zile in care foarte multi dintre cei dragi au ceva de sarbatorit, incepand inca din primele zile ale lunii si daca as vrea sa daruiesc fiecaruia cate o floare, nu mi-ar ajunge buchetul meu ci ar trebui sa imprumut si din buchetele mireselor, pentru a nu nedreptati pe cineva. 

Savarsirea unei fapte bune, il aseamana pe orice om cu un parinte milostiv, asadar, fie ca aveti copii,  fie ca nu aveti, pentru dragostea cu care ati fost alaturi de noi, va spun tuturor: La multi ani, dragi parinti milostivi! Si va urez sa fiti mereu fericiti si inconjurati de prieteni, la fel cum au fost si sunt toti cei pe care cu drag ii pomenim sau sarbatorim in aceasta luna. 

La multi ani nasului, la multi ani finului de botez, la multi ani finilor de cununie, la multi ani, dragi rude si prieteni care in aceasta luna adaugati inca un an la buchetul vietii sau va serbati onomastica, va doresc tuturor, profitand de aceasta zi,  in care parintele nostru drag, primeste in dar de la Bunul Dumnezeu, un nou si fericit an, spre bucuria intregii sale familii, in care, duhovniceste, ne-a adoptat pe foarte multi dintre noi.

La multi ani, parinte Atanasie Tanasache si va multumim pentru ca impreuna cu parintele Petre, nu numai ca ne invatati mereu sa pretuim Biserica, Familia si Prietenii dar ne sunteti si bune exemple.

La multi ani, alaturi de doamna preoteasa,  careia ii multumim pentru ca din caietul cu retete, a impartasit cu noi reteta celei mai bune salate,  cea a  prieteniei.


La multi ani cu sanatate, sa va dea Domnul, tot ce doriti, pentru credinta si mantuire, la multi ani sa traiti!

La multi ani Atanasie, Vasile, Grigore, Nil, Ioan!

Ce stii despre Sfantul tau ocrotitor?

miercuri, 6 noiembrie 2013

Sa luam aminte cum suntem la mânie

Dragele mele fine, 

Am citit astazi un articol foooarte interesant si sper ca sfaturile pe care le veti citi in randurile de mai jos, va vor fi de folos si voua, atunci cand va veti confrunta cu un sentiment mânios. 


Un lucru comun cu care toţi ne confruntăm este supărarea, mânia care rezultă din acţiunile pe care le face cel de lângă noi. Adeseori este vorba chiar despre soţul sau soţia de lângă noi, persoana pe care o iubim cel mai mult. Când suntem supăraţi, spunem şi facem lucruri pe care mai apoi le regretăm.

Sfântul Apostol Pavel spune în Epistola sa către Romani: „Pentru ceea ce fac nu ştiu; căci nu săvârşesc ceea ce voiesc, ci fac ceea ce urăsc. Iar dacă fac ceea ce nu voiesc, recunosc că Legea este bună. Dar acum nu eu fac acestea, ci păcatul care locuieşte în mine. Fiindcă ştiu că nu locuieşte în mine, adică în trupul meu, ce este bun. Căci a voi se află mine, dar a face binele nu aflu; Căci nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârşesc”. (Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel 7, 15-19)

Când ne supărăm sau ne mâniem atunci suntem departe de Dumnezeu. Cum putem noi oare ca adevăraţi creştini ortodocşi să reacţionăm astfel faţă de semenii noştri?

Mânia rezultă dintr-un egoism propriu. Aceasta este una din situaţiile în care trebuie să cerem ajutorul lui Dumnezeu, iar Rugăciunea lui Iisus, „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”, ajută foarte mult. Repetând această rugăciune în fiecare zi timp de 10 minute vom vedea că nu ne mai mâniem aşa de uşor.

Aici sunt câteva căi prin care putem elimina consecinţele neînţelegerii cu cei din jurul nostru:
 
1.  Fă-ţi un program regulat de rugăciune în care să incluzi şi rugăciunea lui Iisus : „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”,  măcar 10 minute pe zi.
 
2.  Când eşti supărat, spune rugăciunea lui Iisus şi încearcă să te depărtezi de situaţia conflictuală. Fă o plimbare pentru câteva clipe şi în timp ce te plimbi rosteşte în gând rugăciunea lui Iisus.
 
3.  După ce ţi-ai terminat rugăciunea încearcă să vorbeşti cu partenerul de lângă tine şi spune-i ce te supără la el. Când începi să-i vorbeşti începe conversaţia cu un Eu” şi nu cu „Tu”. De exemplu: „M-am simţit jignit când ai făcut acel lucru...” şi nu „Când tu faci astfel... mă simt jignit”.
Când acuzi pe cel de lângă tine, nu faci altceva decât să-l sperii, persoana de lângă tine se simte ameninţată şi va încerca să-şi recâştige poziţia. Împărtăşindu-i sincer sentimentele tale celui de lângă tine, va fi mai uşor şi pentru el să ţi le împărtăşească pe ale sale.
 
4.  Cere un punct de vedere şi persoanei de lângă tine. Spune-i, de exemplu: „Ştiu că nu ai intenţionat să mă răneşti. Dar de ce ai făcut acel lucru...? Ajută-mă să te înţeleg mai bine”. Iar apoi îl vei asculta cu calm.
 
5.  Ambii parteneri trebuie să se angajeze în discuţii libere, cu calm şi dragoste. Rugaţi-vă împreună. O îmbrăţişare ajută întotdeauna atunci când vrei să-i arăţi celuilalt dragostea ta sinceră.

Care este rostul nasilor la cununie?

Rostul si datoria nasilor la cununie sunt aceleasi ca ale nasilor de la botez. Ei sunt martori si chezasi ai temeiniciei fagaduintelor facute de viitorii soti unul fata de altul si ai trainiciei legaturii pentru tot restul vietii.
 
De aceea pun mana pe cununii, atat atunci cand sunt puse pe capul mirilor, cat si atunci cand sunt luate. De regula ei sunt aceiasi de la botez, sau urmasii lor si trebuie sa fie ortodocsi si cu buna vietuire crestineasca, purtandu-se fata de miri ca niste parinti si invatatori ai acestora. In timpul slujbei, nasii tin in mana faclii aprinse, simbol al curatiei mirilor, al luminii darului de sus si al bucuriei nuntasilor.