Soti si sotii sub Cuvantul Lui Dumnezeu, Acoperamantul Duhului Sfant si al Maicii Domnului 

joi, 3 octombrie 2013

Ce e logodna si care e randuiala ei?

Logodna (cuvant slav, care inseamna a face fagaduinta de casatorie) e randuita tocmirii sau asezarii nuntii a doi tineri care s-au fagaduit unul altuia. Biserica binecuvanteaza aceasta veche datina printr-o slujba scurta, premergatoare nuntii sau cununiei; slujba logodnei de cele mai multe ori se face impreuna cu slujba cununiei, savarsindu-se imediat inaintea acesteia (dar se poate face si aparte, cu mult mai inainte).
Logodna binecuvantata de Biserica are o deosebita valoare prin legatura ei cu casatoria, cu Sfanta Taina a Nuntii, de aceea ea nu se poate strica sau desface ca orice invoiala omeneasca.
Partea cea mai de seama a slujbei logodnei e punerea inelelor in degetele logodnicilor de catre preot si apoi schimbarea acestor inele de catre nasi. 

2 comentarii:

  1. Bună vreme salată harnică. Am venit pe blogul tău pentru a întoarce o vizită de lucru. Îmi place ce am găsit aici. Sunt învățături de luat aminte. Niciodată nu-i târziu să înveți ceva ce nu știai.
    Să ai o zi liniștită și faină.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Liviu, mereu usa va fi larg deschisa, mai ales ca materila de postat este din belsug. timp sa avem sa ne bucuram de toate aceste cuvinte.

      Ștergere